Puzzle novinky: máj 2021

Na nedostatok nových návrhov sa nadšenci puzzle sťažovať nemusia. Keď som sa zameral na to, koľko nových motívov prišlo do puzzlemania.sk, s prekvapením som zistil, že každý mesiac ich bolo niekoľko desiatok až stoviek! Skutočne je z čoho si vyberať aj napriek tomu, že nie vždy je čas sledovať pribúdajúce novinky. A to je dôvod, prečo som sa rozhodol raz za  mesiac uverejniť krátke zhrnutie desiatich najzaujímavejších puzzle, ktoré sa v obchode objavili. Samozrejme, ide o subjektívny zoznam, a preto stojí za to, aby ste navštívili našu webovú stránku, kde nájdete všetky druhy puzzle. 

Top 10 najzaujímavejších puzzle – máj 2021

Na úvod si dovolím malé zhrnutie: časť pre tých, ktorí milujú čísla a štatistiky. V máji sa v puzzlemania.sk objavilo 158 nových návrhov od 10 výrobcov. Pre nadšencov, ktorí obľubujú puzzle najmä od tých amerických, to bol skvelý mesiac: Cobble Hill (42), Masterpieces (38), a to je už polovica všetkých noviniek! Avšak potrebné je spomenúť aj puzzle od Bluebird (22), Ravensburger (18), Clementoni (17), Otter House (8), Grafika (3), Falcon (1). Zvlášť spomeniem poľských výrobcov, teda Trefl (5) a Castorland (4). Viem, že som nemal písať o číslach, a preto sa presuniem k dôležitejšiemu: k tomu, čo ma z puzzle v máji skutočne zaujalo. 

US Army: Čestný človek. Masterpieces

Puzzle U.S. Army Men of Honor

Na začiatok uvediem puzzle s veľmi špecifickým vzorom zobrazujúcim to, aký odlišný je postoj k vlastenectvu nás Poliakov a Američanov. Z dvoch motívov zobrazujúcich americkú armádu je tento určite zaujímavejší. Ako môžete vidieť, puzzle nielenže zabávajú, ale umožňujú vám spoznať kultúrne špecifiká týkajúce sa krajiny, v ktorej sa vyrábajú. Američania oslavujú  a prejavujú vlastenectvo v oveľa väčšej miere, čo je viditeľné najmä prostredníctvom zobrazovania vlajok, obradov či veteránov. Samozrejme, neznamená to, že by Poliaci neprejavovali patriotizmus, ale je potrebné uznať, že tieto odlišnosti sú badateľné. 

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Slnečná sústava. Špirálové puzzle 1040 dielikov. Trefl

Ak sme hovorili o vlastenectve, dovoľte mi predstaviť vám puzzle od spoločnosti Trefl. Ide o typ puzzle, ktoré ma zaujali predovšetkým svojím tvarom. Po sérii „Crazy Shapes“ nás Trefl prekvapil novou sériou špirálových puzzle, ktoré aj napriek tomu, že samotný obrázok predstavuje tradičný obdĺžnik, sú zostavené z jednotlivých dielikov vyrezaných do podoby následne vytvárajúcej špirálu. Myslím si, že tieto puzzle vám nielen potrápia myseľ, ale zároveň vás aj zabavia. 

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Kazety 200 dielikov Ravensburger

Puzzle Kasety. 200 elementów

Vydané 6. júna 2021: 200-dieliková séria puzzle (Forest, Cassettes, Cat atď.) Nie sú súčasťou série XXL. Rád by som poďakoval p. Katarzynie z facebookovej skupiny „Puzzle sú moja vášeň“ za upozornenie. V rámci puzzle Ravensburger XXL nájdeme aj nové produkty (V starom Egypte. 300 dielikov. XXL puzzle, Veľký sen. 300 dielikov. XXL puzzle). Motív kaziet však v mojom subjektívnom pohľade zohráva veľkú rolu, pretože na mňa pôsobí sentimentálne. Určite mi rozumiete, keďže patrím ku generácii, ktorá si pamätá hranie hudby prostredníctvom kaziet a to, na čo pri tom slúžila ceruzka.

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Motýle 1000 kusov Bluebird

Puzzle Motyle. 1000 elementów

Skladacie puzzle sú už nejaký čas veľmi populárne. Nielen tie typické, ako napríklad puzzle Gradient od Cloudberries, ale aj tie, ktoré sú založené na správnom usporiadaní jednotlivých predmetov alebo zvierat. Podobne je to aj v uvedenom vzore zobrazujúcom farebné motýle, ktorý bude pre vašu myseľ určite príjemným spestrením a oddychom. Čo sa týka skladania jednotlivých dielikov, postup je oveľa jednoduchší v porovnaní s inými farebnými motívmi (1000 dielikov), ktoré sa objavili aj v ponuke PuzzleMania.sk.

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Motýle zo záhrad Severnej Ameriky. Puzzle XXL 500 dielikov

Puzzle Motyle z ogrodów Ameryki Północnej. Puzzle XXL, 500 elementów

Ak už spomíname motýle, stojí za to, aby sme pozornosť venovali aj puzzle od značky Cobble Hill, zobrazujúcim motýle zo Severnej Ameriky. Ide o farebný vzor, ktorý je síce jemný, ale o to krajší a pripomínajúci stránky starého atlasu o motýľoch. V tomto prípade ide o puzzle typu XXL, ktoré po poskladaní jednotlivých dielikov dosahujú rovnaké rozmery ako 1000-dielikové puzzle od rovnakého výrobcu, teda cca 68x50 cm.

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Walter Crane: Britské impérium v roku 1886. 2000 dielikov. Grafika

Puzzle Walter Crane: Imperium Brytyjskie w 1886 roku

Súčasťou týchto puzzle je aj nová mapa, ktorá odzrkadľuje návrat ku koreňom puzzle-mánie. Grafika pripravila mapu znázorňujúcu Britské impérium v roku 1886. Autorom motívu je anglický grafik a ilustrátor žijúci na prelome 19. a 20. storočia, Walter Crane. Samotné mapy predstavujú výzvu, ich obtiažnosť zodpovedá faktu, že puzzle pozostávajú z 2000 dielikov. Rozhodne správna voľba pre pokročilejších milovníkov puzzle.

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Madeleine Floyd: Kvety a motýle. 1000 dielikov. Otter House

Otter House je v Poľsku stále menej známym výrobcom puzzle. Niektorých milovníkov puzzle možno nepresvedčí štýl ich obrázkov, ale ak obľubujete motívy zvierat, pravdepodobne na ne skôr či neskôr narazíte. Z 8 nových produktov, ktoré sa v obchode objavili, som naklonený práve tomuto vzoru. Opäť tu máme motív motýľov, čo v nás evokuje letnú pohodu. Ilustráciu pripravila súčasná umelkyňa narodená v roku 1969 Madeleine Floyd. Jej diela sú populárne najmä vo Veľkej Británii.

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Harry Potter 5: Expecto Patronum. 1000 dielikov. Ravensburger

Puzzle Harry Potter 5: Expecto Patronum

Tieto puzzle si určite získajú veľa priaznivcov, a to najmä medzi fanúšikmi Harryho Pottera. Ide o obrázok, ktorý nie je len ďalšou kolážou filmových fotografií alebo fotografiou hlavných postáv. Motív zobrazujúci sériu ilustrácií odkazujúcich na filmovú verziu Harryho Pottera vnáša do témy istú sviežosť. Nezabúdajte, že ak ich venujete milovníkovi kníh, čarovné kúzlo na poskladanie dielikov môže chýbať (aj keď ako mukel sa môžem mýliť!). Dostupné sú však rady, ktoré aj začiatočníkovi umožnia poskladať tieto 1000-dielikové puzzle (odkaz).

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Peter Pan. 1000 dielikov. Masterpieces.

Puzzle Piotruś Pan. 1000 elementów

Ďalší rozprávkový motív. Na tomto obrázku bojuje Peter Pan s kapitánom Hookom. Zobrazenie klasickej, emotívnej scény a peknej rozprávkovej „línie“. Aj napriek tomu, že to nebol môj prvý tip k dnešnému rebríčku, myslím si, že mnohým priaznivcom puzzle sa bude páčiť. Najmä, ak ste už poskladali všetky puzzle na motívy Disney namaľované autorom Thomas Kinkade. Snáď to bude ďalšia zo skvelých príležitostí, prečo skúsiť poskladať aj iné puzzle od amerického výrobcu.

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.

Tropické ryby – obrysové puzzle. 1000 dielikov. Masterpieces

Puzzle Tropikalna ryba - puzzle konturowe

Na záver vám chcem predstaviť jedny zo zaujímavých puzzle. Patria ale do zvláštnej skupiny obrysových puzzle, v ktorých je dôležité zmeniť poradie usporiadania v prípade, ak ste poskladali rám na začiatku ako to robím ja. Obrázok je navyše spestrený špeciálne rezanými prvkami. Hoci v prípade drevených puzzle je to bežnejšie, vidíte, že ich používajú aj výrobcovia tradičných kartónových puzzle. Aj keď, nemal by som považovať práve drevené puzzle za tradičné?!

Klikni sem, pre zobrazenie puzzle.