Prehľad puzzle noviniek: august 2021

To, akým spôsobom ovplyvňujú ročné obdobia naše záľuby, je fascinujúce. Najteplejšie mesiace v roku nie sú len časom siahnutia po iných činnostiach, ale sú aj obdobím, kedy je noviniek puzzle o čosi menej. Zdá sa, že každý z nás si potrebuje trochu oddýchnuť. Júl priniesol v puzzle-mania.sk „iba“ 60 nových vzorov. August ich však priniesol dvakrát viac, čo nám pripomína, že sezóna opäť začína.

Najzaujímavejšie novinky: august 2021

August so sebou priniesol 156 nových vzorov, v drvivej väčšine ide o puzzle od amerického výrobcu Masterpieces. Aj napriek tomu, že štatistika na rozdiel od prehľadu nových vzorov nepatrí k obľúbenej časti, dovoľte, aby som vám ju opäť predstavil. Medzi novinkami puzzle nájdete vzory od spoločnosti Bluebird (3), Clementoni (7), Dino (1), Eurographics (38), Graphics (2), Heye (9), Masterpieces (70), Nathan (22), Trefl (3). Pravdaže, opäť ide o rozmanitosť: nájdete tu všeličo pre malých i veľkých. Okrem iného tu natrafíte na puzzle vyhľadávané najmä nadšencami náročnejších verzií (napr. 3 000 dielikov z Bluebird). A samozrejme, netreba zabudnúť ani na klasické puzzle zobrazujúce maľby, koláže alebo rozprávky. Niečo sa nájde dokonca aj pre fanúšikov Harryho Pottera.


Pred touto recenziou som pôvodne plánoval napísať typickú Top 10, tak ako v júni. Ale potom som dospel k záveru, že ide o subjektívnu recenziu a vybral som si to, čo mi najviac padlo do oka. Určite to však neznamená, že ostatné vzory nestoja za zmienku.  

Tapiséria, strom života. Eurographics. 1000 dielikov

Puzzle 1000 elementów Gobelin

Existujú vzory, ktoré vytvárajú tzv. „wow“ efekt. V auguste nimi boli puzzle znázorňujúce gobelín so stromom života. Poskladať tento vzor môže byť náročnejšie, ale výsledný efekt je úchvatný. Puzzle sú farebné, avšak nie príliš. Zobrazujú toho veľa, ale stále nepatria ku vzorom zo série „náročné puzzle.“ Určite ich budete považovať za krásne a neobvyklé.

Strom života. Eurographics. 1000 dielikov

Puzzle 1000 elementów. Drzewo życia

Ak už hovoríme o stromoch, ďalší vzor z Eurographics patrí ku sérií vzdelávacích puzzle. Rozhodne vás tieto puzzle neodradia ani kvôli ich vzdelávacej funkcii. Práve naopak, pri pohľade na nich pocítite túžbu obrázok skúmať, a vďaka rozmanitosti a určitej náročnosti (1000 dielikov) bude ich skladanie zaujímavé a príjemné. Ďalší dôkaz, že puzzle zabávajú a zároveň učia!

Titanic White Star Line. Masterpieces. 1000 dielikov

Puzzle 1000 elementów, Titanic

V auguste medzi novinkami dominovali najmä puzzle od Masterpieces. Musím sa priznať, že ponuka od tohto výrobcu na mňa pôsobí príliš... americky. Dôvodom je ich prehnaná farebnosť. Čo ma však obzvlášť zaujalo, boli vzory zobrazujúce Titanic. Najskôr som si myslel, že dôvodom výberu tohto motívu môže byť blížiace sa okrúhle výročie potopenia lode, ktoré sa odohralo v noci zo 14. na 15. apríla 1912. Nech už výrobcu inšpirovalo čokoľvek, tento dizajn ma oslovil najviac. Som si takmer istý, že niektorí z vás si ho zavesia na stenu ako historickú pamiatku.

Raj v lete. Heye. 1000 dielikov

Puzzle humorystyczne Heye

Synonymom zábavy a humoru sú pre mňa puzzle od Heye. Rovnako ako puzzle od Jana van Haasterena, aj vzory Michaela Ryby majú svoj jedinečný štýl a istú dávku vtipu. Zobrazené scény sú nabité akciou, takže ich usporiadanie vám umožní neustále objavovať niečo, čo ste si pri pohľade na škatuľu nevšimli. Inak tomu nie je ani v prípade týchto puzzle. Raj v lete vás môže skutočne prekvapiť. Ryba vám dokáže, že tieto puzzle rozhodne nepatria k tým nudným. Ak váš však tento motív neoslovil, pozrite si sekciu Novinky, kde nájdete ďalšie humorne ladené puzzle (nielen od tohto autora).

 

Disney Classic. Clemmentoni. 3x48

Puzzle Disney

Zaskočený výberom?  To, že sú tieto puzzle zahrnuté v zozname, nie je náhoda. Upútala ma scéna z rozprávky, ktorú som ako dieťa miloval: Robin Hood v staršej Disney verzii. S rovnakou dávkou sentimentu sa dívam na Alicu v krajine Zázrakov alebo Petra Pána. V dnešnej dobe je čoraz ťažšie nájsť rozprávky  s podobnou líniou. Možno som už trošku zostarol, ale občas mám pri pohľade na súčasné rozprávky v televízii pocit, že... rozprávky už nie sú rozprávkové. Máte taký pocit tiež? Vzhľadom na popularitu motívov Thomasa Kinkadeho zo série Disney určite nie som sám, kto po týchto puzzle siaha. Jeho séria však bola určená pre starších (pre deti môže byť poskladanie 1000 dielikov náročné). Pre mladších tu máme niečo špeciálne – rozprávku, zatiaľ čo vy si v pokoji poskladáte puzzle. :-)

Plné police. Masterpieces. 1000 dielikov

Puzzle 1000 elementów, pociągi

Opäť niečo z Masterpieces. Aj keď som napísal, že ich motívy sú pre mňa príliš americké, tento vzor mi dokáže zabrnkať na citlivú strunu. Nazval by som ho zberateľským motívom. Polica plná lokomotív, sen mnohých „veľkých chlapcov“. Hoci som už dávno nestretol zberateľa, ktorý by doma ukrýval miniatúrnu železničku, neznamená to, že medzi nami nie sú. V súčasnosti nájdete na internete množstvo eshopov s modelmi lokomotív a vozňov, a ich tržby naznačujú, že rozhodne o nich je záujem. Rovnako je to aj pri týchto motívoch, aj keď po puzzle s 2000 dielikmi siahnu až tí skúsenejší.  

Zhrnutie

Ako som už spomenul, nie všetky nové produkty stoja za pozornosť. Z tohto dôvodu ani neuvádzam niekoľko nádherných krajiniek, Van Goghove obrazy či sériu kulinárskych motívov. Všetky novinky z júla nájdete na webovej stránke eshopu (odkaz). Blíži sa jeseň, ktorá nám pripomína chladnejšie a dlhšie večery, a s nimi spojené trávenie času pri skladaní puzzle. Na čase je teda hľadať niečo nové, aby ste sa stihli pripraviť možno aj na zimu... Neprestávajte hľadať a kupovať, puzzle sa totiž skladajú s radosťou, že? :-)